Warning: include(/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 72

Warning: include(): Failed opening '/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php73/pear') in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 72

Warning: include_once(/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 92

Warning: include_once(): Failed opening '/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php73/pear') in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 92
Quin boig propòsit | Què hi ha darrere del videojoc en 3D?

Què hi ha darrere del videojoc en 3D?

Ja portem més d’un mes des del començament del curs escolar. Si, com a novetat, l’inici d’aquest curs escolar s’ha avançat al dia 3 de setembre, amb temperatures superiors als 30 graus al llarg de les primeres setmanes. Potser com a innovació educativa podríem adaptar el calendari escolar a les condicions del clima i de les aules valencianes. Els alumnes ja han posat en marxa nous projectes per al curs 2014/2015, però al professor encara li quedava pegar alguna volta més al projecte de primer d’ESO del curs passat. Si no conegueu el projecte que vam dissenyar i construir, el Videojoc en 3D, podeu veure un vídeo (imprescindible veure’l abans de continuar llegint!!!). La idea d’aquesta entrada és documentar un poc el projecte i donar alguna idea per a entrar en el món de la programació de videojocs amb Scratch 2.0 aplicada al treballs que realitzem en Tecnologia.

El videojoc en tres dimensions està basat en el clàssic joc de pols. Aquest va ser modificat amb la incorporació de moviment al fil d’aram espiral. D’aquesta manera li afegim major dificultat i es pot incloure l’estudi dels mecanismes de transmissió del moviment. Amb els alumnes es va fer una programació bàsica per a contar les errades i que quan fallen tres vegades el joc acabe. La programació la van preparar amb Scratch fent una modificació del joc “Pong Starter” disponible a la web Scratch i a la versió Scratch que inclou el sistema operatiu LliureX. Vam dedicar tres sessions a programar a l’aula d’ordinadors. Una vegada preparat el codi, vam escriure-lo en l’aplicació Scratch for Arduino (S4A). Amb el programa que vam fer a l’S4A vam controlar el joc de pols mitjançant una targeta Arduino i el vam convertir en videojoc en tres dimensions. Vam poder jugar alguna partida l’últim dia de classe i va ser prou divertit.

 

Control del motor

Ja finalitzat el curs 2013/2014 he incorporar el mateix controlador de motors L293D que hi havia a l’ascensor de tres plantes que van dissenyar i construir alumnes de 3r d’ESO del curs 2012/2013. D’aquesta manera es pot controlar el funcionament del motor des d’un PC.

videojoc_motor_bb

Electrònica del projecte

En l’esquema anterior s’ha simulat el contacte de l’anella del joc de pols i l’espiral de fil d’aram amb un polsador blanc.

 

Nivells

Com que es tracta d’un videojoc, s’ha incorporat al programa un selector de nivells: 1. Fàcil. El motor no es mou. 2. Normal. El motor gira en una direcció. 3. Difícil. El motor gira un determinat temps en un sentit, gira en sentit contrari, torna a girar en el sentit inicial, etc. (el codi del nivell 3 serviria per a simular un programa d’una rentadora, però eixe seria un altre projecte). A continuació podeu trobar la programació de l’escenari, la targeta Arduino i un personatge que canvia amb cada errada i mostra que el joc ha finalitzat.

Programació de l'escenari

Programa de l’escenari

 

Programació de la targeta Arduino

Programa de la targeta Arduino

 

Programa del personatge que indica les errades.

Programa del personatge que indica les errades.

 

Programació del videojoc amb Scratch 2.0

Programar un joc de pols com si fóra un videojoc sense tenir la maqueta no és fàcil. Però hem de pensar que quan contacta l’anella i l’espiral del fil d’aram es tanca un circuit. De fet, en la versió clàssica d’aquest projecte tenim un circuit senzill i quan hi ha una errada es tanca el circuit i s’encén una bombeta. Això significa que tenim un polsador (com s’ha representat en l’esquema elèctric). El teclat de l’ordinador el tenim ple de polsadors, així que qualsevol tecla serviria d’entrada per a simular el contacte de l’anella i el fil d’aram, és a dir, per a simular les errades amb Scratch 2.0. Però això és un poc avorrit. Millor agafem un Arcade clàssic com el Pong i fem servir errades reals: Quan la pilota contacte amb la barra roja inferior tindrem una errada.

Errada

Errada

 

Per a simular els tres graus de dificultat que li hem afegit al projecte amb la incorporació del control del motor podem incloure tres nivells en el videojoc del Pong. Per exemple: 1. Fàcil. 2. Normal. La pilota té major velocitat que en el nivell fàcil. 3. Difícil. Apareixen dos pilotes.

Quan copiem el codi d’Scratch 2.0 en Scratch for Arduino, haurem de canviar el sensor “tocant el color roig?”, que indica que la bola ha tocat la línia roja, per “sensor digital 2 premut?”, que s’activa quan el pin 2 d’Arduino rep senyal perquè l’anella del joc de pols ha tocat el fil d’aram. També haurem d’incloure els blocs del control del motor en els nivells 2 i 3, eliminar tot allò que té a veure amb el moviment de la pala i la pilota i afegir un personatge que faça alguna cosa cada vegada que hi haja una errada. La variable errada, vides i els subprogrames es quedaran més o menys igual. Tot es posar-se i provar.

Selecció_552    arduino1

 

Una possible solució de programa per al videojoc en Scratch 2.0 el podeu trobar ací: Videojoc Pong de 3 nivells. En aquesta solució s’ha afegit un marcador amb la puntuació aconseguida. Per al Videojoc en 3D podríem afegir un cronòmetre, però arriba un moment es que s’ha de parar d’afegir funcionalitats i deixar que siguen altres els que milloren el producte. Així que, si us animeu a fer els vostres videojocs en 3D podeu deixar un comentari al final de l’entrada amb un enllaç al vídeo, entrada, fotos, … del projecte que heu fet.

Si per als vostres projectes necessiteu instal·lar Scratch for Arduino en LliureX, ací disposeu d’un manual actualitzat per a LliureX 14.06 Platinum: Instal·lació de Scratch for Arduino en LliureX.

 

La connexió d’una maqueta amb un ordinador permet enriquir el treball que es realitza al taller de Tecnologia. No és només afegir al projecte el control de la maqueta per ordinador, ni afegir als continguts de la matèria la programació per ordinador. M’agrada més la idea de que estem afegint a les classes l’ús de la creativitat amb l’ajuda d’un ordinador. Eixa creativitat que permet que alumnes i professors dediquen hores interminables al desenvolupament d’un projecte en un taller de Tecnologia. El pròxim objectiu serà que els alumnes juguen amb els projectes de Tecnologia mitjançant el seu mòbil, encara que potser això és ciència-ficció.

 

PD. La maqueta del Videojoc en 3D ja ha viatjat a Gandia i a Castelló. En 10 dies anirà a Madrid en companyia d’una marioneta intel·ligent i arribarà el moment de buscar-li un bon destí final.

De camí a Madrid

De camí a Madrid

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *