Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Primers passos amb Ubuntu 11.04 Natty Narwhal

El sistema operatiu Ubuntu 10.04 ha estat molt inestable al llarg d’unes setmanes fins que he descobert que el problema estava en el disc dur. L’anàlisi amb SeaTools ha donat el següent diagnòstic: El disc dur va tan malament que no li podem fer ni la prova. Si està en garantia li canviarem amb molt de gust (traducció lliure del missatge que eixia en pantalla). Com era d’esperar la garantia del disc dur era d’un any i va acabar fa 5 mesos. Espere que la resta de l’equip dure més.

Aprofitant que he hagut de canviar el disc dur li he instal·lat l’última versió d’Ubuntu. Com que és una instal·lació neta vaig a relatar tots els passos que seguix per a que funcione tot i tinga les aplicacions que utilitze amb més freqüència.

1. Instal·lació del controlador gràfic de propietat FLGRX d’ATI/AMD amb l’aplicació Controladors addicionals (Sistema -> Controladors addicionals). S’ha de reiniciar l’equip.

2. Seleccionar llengua per a correcció ortogràfica en edició de text en pàgines web. Botó de la dreta del ratolí i en el menú contextual: Llengües -> Català / Espanya.

3. Instal·lació de l’editor d’imatges GIMP, editor de vídeo OpenShot i altres aplicacions que afegiré al final. Des del centre de programari de l’ubuntu.

4. Desactivar el bloqueig de la pantalla quan l’estalvi de pantalla està activat. Així s’evita haver d’introduir la contrasenya de l’usuari cada vegada que l’ordinador està inactiu. Paràmetres del sistema en el menú d’apagat de l’ordinador i a modificar les preferències d’Estalvi de pantalla.

5. Enterar-me de que el nou escriptori que porta Ubuntu per defecte es diu Unity. Coneixia GNOME i KDE, però aquest és nou per a mi. Trobat al bloc d’Alfons: Primeres experiències amb ubuntu 11.04 Natty Narwhal.

6. Quan intente obrir algun arxiu d’àudio o vídeo i el sistema detecte que no estan els còdecs, els instal·laré.

7. Posar com a fons de pantalla “imatge amb tots els shortcuts“. Creada per Jorge Castro i trobat en el bloc de Miguel Angel García Guerra: Ubuntu 11.04: Primeras impresiones. Paràmetres del sistema -> Aparença -> Fons. Y aprendre a utilitzar la tecla “Super” (en el meu teclat té el logo de Windows).

Més aplicacions instal·lades al sistema:

– Editor de vídeo Kdenlive.

– Creació en 3D Blender.

Google Chrome + TweetDeck.

– Editor d’àudio Jokosher.

Reproductor multimèdia VLC. Desinstal·lat VLC, li donarem una oportunitat al reproductor multimèdia que ha incorporat Ubuntu: Banshee.

Pendents:

– VirtualBox. Aprofitaré per a fer captures de pantalla amb Shutter (que també l’he d’instal·lar) i actualitzar el manual: Instal·lar Cho Oyu en VirtualBox

Aquest serà un article viu que actualitzaré per a posar tots els passos que done en les pròximes setmanes amb aquest nou sistema operatiu.

2 thoughts on “Primers passos amb Ubuntu 11.04 Natty Narwhal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *