Warning: include(/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 72

Warning: include(): Failed opening '/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php73/pear') in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 72

Warning: include_once(/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 92

Warning: include_once(): Failed opening '/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php73/pear') in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 92
Quin boig propòsit | Obsolescència programada als tallers de tecnologia
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Obsolescència programada als tallers de tecnologia

obsolescència
2. f. ECON. Depreciació dels béns d’equipament com a conseqüència del progrés tècnic

Ara que al suport de Windows XP li queden dos mesos, els tallers de tecnologia de molts instituts d’educació secundària valencians es troben amb un problema després d’actualitzar els ordinadors a LliureX Pandora: Els robots RCX de Lego no es poden utilitzar a les classes igual que abans. El problema és que l’aplicació informàtica que serveix per a programar aquests artefactes, RoboLab, només es pot instal·lar en Windows 95 o superior o en Mac OS 7.5 o superior. Però hi ha una versió per a algunes distribucions educatives GNU/Linux anomenada Robolinex. I fa uns pocs dies s’ha alliberat una versió per a LliureX 13.06 que es diu RoboLliureX. Així i tot, hi ha un altre problema: RoboLliureX no té la mateixa funcionalitat que el programari original. Tot són problemes.

Requeriment de sistema

Requeriment de sistema

Però en realitat, quin és el problema?

Ja ho mostra Enrique Medina, desenvolupador de LliureX, en un fil del Fòrum de LliureX: “estamos hablando de una tecnología (el RCX) que ha cumplido ya 15 años“. Si, eixe és un dels problemes. A poc que naveguem per la xarxa Internet ens trobarem totes les dades. Ara fa temps que utilitzem telèfons intel·ligents, en breu ens instal·laran comptadors intel·ligents de consum d’energia elèctrica als habitatges i al 1998 Lego “va revolucionar el mòn de la robòtica educativa amb la rajola intel·ligent RCX” (Quanta intel·ligència en una sola frase. Aquesta última de color groc). A més, “la versió original de la plataforma LEGO MINDSTORMS, el RCX, va tenir el suport de LEGO Education fins 2009”. Ja han passat 5 anys i fa temps que tocaria tenir-ne la rajola NXT de color blanc, intel·ligent també, és clar. O anar pensant en rebre la versió EV3 d’aquest tipus de dispositiu (Busqueu el preu del paquet educatiu, descobrirem perquè s’utilitza el qualificatiu intel·ligent a certs objectes). Però a les nostres aules el temps no es mesura igual que en altres àmbits quan es tracta de la renovació d’equipament didàctic.

 

Actualitzant maquinari

Renovant maquinari

 

En certa manera el problema està clar. El maquinari que volem utilitzar, rajola groga, depén d’un programari que només es pot instal·lar en un determinat sistema operatiu de l’any 2002. No parle de Mac OS perquè encara no he vist cap dispositiu d’Apple a cap institut.

Es va realitzar una bona tria en la licitació de material didàctic de Tecnologia?

Parle en general de material didàctic, perquè en el mateix paquet van arribar a molts centres un parell de braços robots amb la seua targeta de control i el seu programari. Bé, però millor oblidem el que van costar de muntar aquests braços, la complicació de calibrar-los i el poc profit que se li ha tret.

No ho recorde bé, però farà més de 7 anys van arribar les rajoles intel·ligents groges a alguns instituts i crec que el mateix any o a l’any següent ja es comercialitzaven les blanques (NTX intel·ligents, no ho oblidem). Si som optimistes hem de pensar que es van adquirir a un bon preu, una combinació de comprar gran quantitat de material Outlet. Com que no ho se, no puc contestar a la pregunta. A l’any 2014 és molt fàcil criticar al responsable d’aquesta licitació des d’un taller de tecnologia de la ESO i dir que no es va fer una bona tria. Però no oblidem que és material educatiu intel·ligent i desconeguem el preu que es va pagar. Falten dades.

I el futur de la robòtica educativa als tallers valencians?

Primer hauríem de preguntar-nos si tenen futur els tallers de tecnologia amb la LOMCE. Som temps de canvis legislatius i sembla que als legisladors no els interessa l’educació tecnològica dels futurs ciutadans. Però continuem amb el que tenim entre mans.

Hi ha dues opcions que apunta Enrique Medina en Presentación de RoboLliureX:

1. Desenvolupar un programari paregut a RoboLab per a LliureX, un RoboLliureX 2.0, i continuar utilitzant el maquinari RCX amb tot el seu potencial.

2. Abandonar el sistema RCX, o com molt bé diu Enrique “cuanto costaría migrar al nuevo EV3 y aparcar el RCX junto a los vinilos y las cintas de casette“. És a dir, assumir l’obsolescència, no de la rajola sinó més bé, del CD amb programari que l’acompanya i esperar a que Lego desenvolupe un altre dispositiu més modern i intel·ligent i adquirir una gran quantitat de EV3 a preu de saldo. I si a més, ens subministren programari lliure per al seu ús, millor que millor.

robolab

ROBOLAB

Ara toca que els intel·ligents siguem els docents i no les màquines

És raonable afirmar que en molts anys no tornarà a arribar dotació de robòtica als tallers de tecnologia. Els centres no disposem de recursos per a adquirir ni una rajola EV3, a soles, sense components. Així que podem abandonar l’opció de renovar l’equipament de Lego, per molt educatiu i didàctic que siga. Només queda l’opció de dedicar temps, diners i esforços a crear un RoboLliureX 2.0, similar a l’original que féiem servir per al RCX, i així continuar utilitzant aquestes rajoles com abans. Tampoc deixem de banda en els càlculs el temps, diners i esforços dedicats al manteniment d’aquest possible nou programari.

Mentre arriba la decisió vull comentar-vos la meua opció (No és la única possible, però ara mateix és una de les millors). Utilitzar maquinari lliure, actual, econòmic com és Arduino amb programari lliure d’allò més didàctic com és S4A, basat en l’Scratch del MIT ni més ni menys. A partir d’ací podem treballar els continguts de robòtica sense cap problema i a un preu assequible.

I que fem amb les rajoles groges?

Podem donar-li un ús als robots de Lego que tingam muntats i programats i mostrar a l’alumnat el que volem que facen amb un altre sistema tecnològic més actual. Els podem fer servir de demostració, no cal deixar-los abandonats amb el reproductor de Laserdisc.

Així i tot, no oblidem que a més de la robòtica podem treballar el control per ordinador dels projectes que ha realitzat l’alumnat. I podem aconseguir que aquesta tasca siga igual d’atractiva que programar un robot. Per si voleu saber més sobre programació amb S4A i Arduino us deixe la presentació d’una xarrada que vaig fer fa unes setmanes.

 

 Enllaços

Per a instal·lar RoboLliureX en LliureX 13.06. [Robolliurex] Una ferramenta per controlar al Lego RCX en el blog LliureX es fàcil… si saps com de Ángel Berlanas (desenvolupador de LliureX)

L’autor d’aquest article no té cap interés en deixar malament l’empresa Lego. Tampoc us preocupeu molt els comercials i distribuïdors que això el lligen 10 persones. Així que com a mostra de bona voluntat un enllaç molt xulo. Qui no voldria treballar amb Lego? (el modern clar!): LEGO Education

 

Actualitzat amb dues fotos de la coberta del CD-ROM Robolab

Actualitzat el 4 de juny de 2014

He trobat l’albarà d’entrega i al meu centre les rajoles RCX van arribar amb la denominació “Robot programable” el 4 de juliol de 2005.

6 Responses to Obsolescència programada als tallers de tecnologia

 1. Paco Pérez says:

  Hola Daniel, compartimos unas jornadas de intercambio de experiencias en el Cefire de Elche.
  Estoy en el ies la foia d’elx.

  Precisamente, la semana pasada nos pasaron, desde dirección, la notificación de poner al día todo el sofware…imagino que estarás al día de las futuras auditorías…

  Estoy totalmente de acuerdo en lo que cuentas del material de lego. Este año tengo un alumno con el ladrillo blanco y menuda maravilla…

  Había oído algo del Cratch pero no tengo ni idea. Ayer lo instalé (la versión 2) y parece ser que funciona con Arduino (tengo 3 picaxe pero solo funciona una). Precisamente hoy he hablado con Antonio Álvarez y me ha comentado algo del parche para aumentar salidas…

  Deduzco que lo más práctico es el S4A con el parche ¿no?. Como puedes ver estoy pez en el tema…

  Un saludo,

  Paco Pérez

 2. Daniel Turienzo Nieto says:

  Hola Paco,

  Clar que m’en recorde de tú. Encara està la teua ponència sobre mecanismes a Internet: http://danielturienzo.wix.com/tecnotic12#!v%C3%ADdeos-ii

  Sobre Scratch for Arduino (S4A), en la versió 1.5 tens 6 entrades analògiques (pins analògics), 2 entrades digitals (pins digitals 2 i 3), 3 sortides analògiques (pins digitals 5, 6 i 9), 4 sortides digitals (pins 10, 11, 12 i 13) i 4 sortides especials per a connectar servomotors de rotació contínua Parallax (pins digitals 4, 7 i 8).

  El “parche” S4A_DT augmenta entrades digitals, concretament 6 (pins 2, 3, 4, 5, 6, i 7 d’Arduino). L’explicació per a muntar el “parche” està en l’apartat “Control per ordinador dels projectes de Tecnologia” del següent recurs: http://mestreacasa.gva.es/web/turienzo_dan/7?p_p_id=101_INSTANCE_fIjG&p_p_action=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_101_INSTANCE_fIjG_struts_action=%2Ftagged_content%2Fview_content&_101_INSTANCE_fIjG_redirect=%2Fweb%2Fturienzo_dan%2F7&_101_INSTANCE_fIjG_assetId=500005490253

  Si vols més informació pots enviar-me un correu a daniel.turienzo (arroba) gmail.com

  Tampoc hi ha cap problema que m’acoste algun dimecres pel matí al teu centre i t’explique com funciona.

  Salutacions.

 3. Requiero descargar Robolliurex, pero en su paquete .deb, para hacer pruebas de instalación sobre Canaima (basado en debian).
  También me serviría que me indiquéis cómo configurar el repositorio para actualizarlo y descargarlo desde allí, pero es mejor el acceso directo al .deb.
  Si podeis ayudarme, os agradezco mucho.
  Saludos desde Venezuela.

 4. Daniel Turienzo Nieto says:

  Hola Alejandro, el paquete deb lo puedes encontrar aquí: http://lliurex.net/pandora/pool/main/r/robolliurex/

  Para añadir el repositorio de lliurex en un ubuntu 12.04 tienes la información en esta entrada de uno de los desarrolladores de lliurex: [LliureX] ¿Cómo añadir el PPA de LliureX a nuestro Ubuntu? http://lliurexfacil.blogspot.com.es/2013/04/lliurex-como-anadir-el-ppa-de-lliurex.html

  Espero que te sirva de ayuda.

  Un saludo desde Valencia.

 5. Alejandro Del Mar says:

  Saludos muchas gracias. Nos sirvió. Éxitos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *