Warning: include(/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 72

Warning: include(): Failed opening '/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php73/pear') in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 72

Warning: include_once(/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 92

Warning: include_once(): Failed opening '/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php73/pear') in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 92
Quin boig propòsit | Nou repte aconseguit: LliureX EduTicTac 11.04 (Cho Oyu)
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Nou repte aconseguit: LliureX EduTicTac 11.04 (Cho Oyu)

3NSPORT EN EL ANETO 3.404m

Mentre uns han pujat a l’Aneto i uns altres estan a punt d’arribar a l’Everest, el grup EduTicTac continua assolint nous reptes i ja en tenim la primera distribució pròpia GNU/Linux basada en LliureX disponible en la xarxa Internet.

La nova distribució és una variant de LliureX 10.09 i es diu Cho Oyu en homenatge als dos companys de treball que van culminar l’ascensió a la Deessa Turquesa en la tardor de 2009.

Mentre que els noms de les versions de Debian es prenen de la pel·lícula Toy Story i les versions d’Ubuntu utilitzen un adjectiu i un nom d’animal amb la primera lletra igual, les versions de la distribució LliureX EduTicTac utilitzaran el nom de cada un dels 14 vuit-mils de la cordillera Himàlaia, per ordre de facilitat de pronunciació.

RETO EVEREST - dos8000.es

El trajecte fins arribar al Cho Oyu no ha sigut senzill (tampoc ha sigut difícil, però a aquestes altures de l’article és evident que és de tipus èpic i hem de magnificar un poc l’escalada) i ha sigut possible a entropessar amb un problema fa dos anys: Com fer un curs d’edició de vídeo a distància utilitzant programari lliure que no es pot instal·lar en Windows? Per a resoldre’l vaig haver d’aprendre a fer un DVD Live a partir de les modificacions realitzades a una versió de LliureX.

Com si de l’ascensió a la muntanya de 8.201 metres d’alçada es tractara, el treball de preparació d’aquesta distribució Linux ha sigut una costera que va arribar al seu màxim pendent just al final, quan només quedava penjar-la en el servidor EduTicTac. Amb una previsió inicial de 24 hores de pujada de l’arxiu .iso. Degut a diverses fallades en la connexió al servidor encara queden unes 6 hores per a tenir-la disponible en: http://edutictac.es/. Això sempre que no hi haja cap inconvenient a l’última etapa de l’escalada.

La pròxima data prevista per al llançament d’una nova versió de LliureX Edutictac és abril de 2012 amb el nom Everest. I després encara ens quedaran 11 noms fins arribar al Dhaulagiri.

Si voleu aventurar-vos a realitzar la vostra pròpia distribució basada en LliureX o en qualsevol altra distribució GNU/Linux basada en Ubuntu o Debian podeu consultar aquests manuals:

Remastersys en LliureX

Crea un disc USB d’arrancada

Com que és una distribució que aporta algunes eines d’edició de vídeo us deixe amb el trailer de la pel·lícula “CHO-OYU 8.201

7 Responses to Nou repte aconseguit: LliureX EduTicTac 11.04 (Cho Oyu)

 1. Quina bona idea, per a la pròxima edició m’agradaria afegir alguns programes que no poden faltar a la meua aula com son el supertux, tuxcard, openclipart i també podrien incloure …. xDDD imagine que tindrem que controlar la grandària de la imatge iso, ho discutint pròximament.

  P.D.: El nom de la distro m’encanta ;D

  • La veritat és que, a voltes, en el nostre grup funcionem de manera poc consensuada, faig una distro la vincule a EduTicTac i li pose el nom que em passa pel cap, tot sense consultar a la resta. M’agrada 🙂

   Com que LliureX 10.09 està basat en Ubuntu 10.04 LTS podem tenir una edició estable de LliureX EduTicTac fins a abril de 2013 i podem anar fent les versions que ens faça falta. Crec que vaig sentir al congrés de programari lliure de València que l’equip LliureX anava a mantenir la versió Escriptori de LliureX de la mateixa manera.

   Quan acabe de donar-li un poc de suport en Wikimanuals a Cho Oyu obrim un fil en els Fòrums per a consensuar les aplicacions que incloguem en la nova versió Everest. Fins i tot podem llevar-ne les que no s’utilitzen per a alleugerir-ne pes. I la podriem llançar a Setembre amb el començament del nou curs.

   Per cert, després d’Everest no tinc cap problema en canviar la seqüència de noms, que no som tan seriosos com Ubuntu i Debian 😉

 2. TARÍ says:

  Per a nosaltres és un honor que hages agafat el nom de Cho Oyu. Gràcies, amic, de tot cor. Llàstima que siga un agroman amb l’ordinador i no puga traure profit de tot allò que has fet. Una abraçada i que sigues bo

  • Tarí, no és cert que sigues un agroman amb l’ordinador, el que passa és que som de l’època on només hi havia un sistema operatiu (Windows) i ens costa treballar amb els sistemes operatius alternatius com LliureX.

   La culpa del nom és del Jordi García, que va pujar a l’Aneto el passat cap de setmana, després vaig visitar la pàgina del projecte dos8000 per a veure com us anava, i estava pensant en escriure aquest article. Així que el vaig convertir en un repte d’un grup de companys amb els que estic enredat amb les TIC. I d’una cosa a l’altra vaig agafar el nom de la muntanyeta, que per cert, a mi també m’agrada prou.

   Una abraçada.

 3. Tarí, no és cert que sigues un agroman amb l’ordinador, el que passa és que som de l’època on només hi havia un sistema operatiu (Windows) i ens costa treballar amb els sistemes operatius alternatius com LliureX.

  La culpa del nom és del Jordi García, que va pujar a l’Aneto el passat cap de setmana, després vaig visitar la pàgina del projecte dos8000 per a veure com us anava, i estava pensant en escriure aquest article. Així que el vaig convertir en un repte d’un grup de companys amb els que estic enredat amb les TIC. I d’una cosa a l’altra vaig agafar el nom de la muntanyeta, que per cert, a mi també m’agrada prou.

  Una abraçada.

 4. Pingback: Primera revisió de Cho Oyu – LliureX EduTicTac 11.04 « Quin boig propòsit

 5. Pingback: Primera revisió de Cho Oyu – LliureX EduTicTac 11.04 « Quin boig propòsit

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *