Warning: include(/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 72

Warning: include(): Failed opening '/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php73/pear') in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 72

Warning: include_once(/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 92

Warning: include_once(): Failed opening '/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php73/pear') in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 92
Quin boig propòsit | La música és lliure … com a mínim en l’escola
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

La música és lliure … com a mínim en l’escola

Com he arribat a aquesta afirmació? Veient el següent vídeo que he trobat llegint l’article ¿Cuál es el propósito de la educación? Purpos/ed [ES] de @diegogg

Si aneu a la pàgina de You Tube on està penjat el vídeo comprovareu que baix a la dreta del vídeo tenim el següent missatge.

L’usuari de You Tube, en aquest cas PilucaATAL, tindrà una notificació com aquesta en el vídeo:  “Coincideix amb contingut de tercers. Mostra la informació de drets d’autor.” Ho se perquè tinc un vídeo amb música de Jean-Michel Jarre penjat al You Tube.

En el meu cas, si veig la informació de drets d’autor m’apareix una pàgina amb la següent informació:

Informació de drets d’autor: Final d’etapa

És possible que el teu vídeo, Final d’etapa , inclogui contingut del qual aquestes entitats són propietàries o l’administren:

  • Entitat: IDOL (Independent Distribution On Line) i Koch Entertainment Tipus de contingut: Enregistrament de so

Què hauria de fer?

No cal que facis res. El vídeo encara està disponible a tot el món. En alguns casos, poden aparèixer anuncis al costat del vídeo.

Què puc fer amb l’estat del vídeo?

Tingues en compte que l’estat del vídeo pot canviar si es modifiquen les polítiques escollides pels propietaris del contingut. Pot ser bona idea consultar periòdicament aquesta pàgina per veure si disposes de més opcions.

[…]

En aquest cas, el senyor You Tube ens informa que, de moment, no cal fer res perquè el senyors IDOL (Independent Distribution On Line) i Koch Entertainment accepten l’ús de la música en el meu fantàstic vídeo a canvi de posar en la pàgina del vídeo informació de la música i la tenda on els pròxims 28 visitants podran adquirir una còpia del tema Chronologie, Pt. 4.

El meu vídeo el vaig fer fa uns 10 anys. Si l’haguera fet ara hauria cercat una música lliure amb llicència Creative Commons o una Llicència Art Lliure, ja que m’he convertit en una mena de jueu ortodox amb això dels drets d’autor i els continguts lliures. Si no em donen permís per a utilitzar alguna música no la utilitze, cap problema per a mi.

Però la pregunta és, tothom ha de seguir els preceptes dels drets d’autor o podem utilitzar qualsevol música per a un ús educatiu?

Clar que si, el Colegio El Chaparral ha de fer un Lip Dub amb el tema “mensajes del agua” de Macaco. Per què no? Els estudiants han de participar en vídeos que porten la música que coneixen i poden escoltar a casa i que a més els agrada. I sabem que han utilitzat aquesta música perquè s’han pres la molèstia de penjar-ho a la xarxa Internet per a compartir aquest gran treball amb la resta de la humanitat.

La llàstima és que si els seus mestres li demanaren permís a Macaco, aquest segur que ho donaria, però ell no és el propietari de la seua obra, sinó la corporació per a la que treballa.

Tinc la sensació d’aquest món es mou per unes lleis naturals, estic parlant de la rotació i la translació de la terra, però funciona amb unes lleis artificials que beneficien als que tenen el poder: corporacions, polítics professionals, responsables funcionaritzats… i són els que articulen aquestes normes.

Podem evitar que Jean-Michel Jarre veja el meu vídeo, però mai podem privar a Macaco del visionat del vídeo creat en un centre educatiu. I menys als estudiants la participació en aquesta activitat amb eixa música. Perquè és la que han triat.

Alguna cosa ha de canviar: música lliure, cinema lliure, coneixement lliure, cultura lliure, … ni que siga a l’escola.

Alguns enllaços:

Esto no se para

Materiales educativos, más allá del copyright y del Creative Commons

La MPLC aterriza en Educación

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *