Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Foldit. Plegament de proteïnes, quin boig propòsit

L’únic que havia de fer un gen era tenir la seqüència d’aminoàcids correcta per a la proteïna. Quan la cadena polipeptídica correcta s’hagués sintetitzat, la proteïna, seguint les lleis de la química, es plegaria correctament en una estructura tridimensional única.

Traducció d’un fragment del capítol “El Problema Espinoso” de “Qué loco propósito” de Francis Crick, TUSQUETS Editores.

Francis Crick, junt a James D. Watson, va descobrir l’estructura en doble hèlix de l’ADN l’any 1953. Al llibre “Qué loco propósito” comparteix la seua pròpia visió d’aquest descobriment científic. Abans de contar-nos com van descobrir la doble hèlix, l’autor ens comenta el camí que es va fer cap a l’explicació molecular de la selecció natural de Charles Darwin. És ací on apareix el plegament de les proteïnes per, com diu Francis Crick, adoptar una estructura tridimensional única.

Buscant a la xarxa he trobat l’aplicació informàtica Foldit. És un joc que, mitjançant trencaclosques, ens permet conéixer quines són les lleis físico-químiques que actuen en el plegament de proteïnes. Altres objectius d’aquesta aplicació són la predicció de l’estructura de proteïnes i el disseny de proteïnes. Per a intentar predir l’estructura tridimensional d’una determinada proteïna el joc s’aprofita de la intuïció humana per resoldre trencaclosques i la competitivitat dels jugadors per plegar les millors proteïnes.

De moment, per culpa de tornar a llegir-me el llibre que dona nom al bloc, estic recordant allò que vaig aprendre sobre plegament de proteïnes ja fa prou anys. És una de les parts dels meus estudis que més em va interessar.

Captura de la resolució satisfactòria del trencaclosques introductori 9 de 32 de Foldit.

Com podeu comprovar a la imatge, el joc està disponible en castellà. Si voleu aprendre com es pleguen les proteïnes podeu seguir les següents instruccions per a instal·lar l’aplicació en: how to download/install the game. Només està disponible per a GNU/Linux de 64-bits. Jo he hagut d’instal·lar la versió per a Wine. Aquesta funciona bé, encara que es penja uns segons per a passar d’un trencaclosques a un altre. També hi ha una wiki en castellà, encara que amb poca informació: foldit wiki. Si no trobeu la descàrrega, canvieu http://fold.it per http://128.95.1.227 a la barra d’adreces del navegador. Sembla que hi ha algun problema de DNS: Foldit Status.

Us deixe amb el vídeo FOLD IT que és Semifinalista per al FOCUS FORWARD Filmmaker Competition.

1 thought on “Foldit. Plegament de proteïnes, quin boig propòsit

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *