Warning: include(/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 72

Warning: include(): Failed opening '/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php73/pear') in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 72

Warning: include_once(/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 92

Warning: include_once(): Failed opening '/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php73/pear') in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 92
Quin boig propòsit | Fer videotutorials amb LliureX
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Fer videotutorials amb LliureX

 

Fa uns anys, al 2010, va ser la primera vegada que parlava al blog sobre videotutorials. Sempre que he intentat fer-ne un m’he trobat amb algun problema tècnic que m’ha impedit continuar endavant. Amb totes les aplicacions que havia provat obtenia un vídeo on l’àudio no estava sincronitzat amb les imatges capturades. Fa menys d’un mes he aconseguit fer el primer videotutorial. He seguit aquesta guia: The complete guide to screencasting in Ubuntu 14.04 + Gnome Shell.

Us faig un breu resum per si voleu fer un videotutorial amb LliureX.

Captura de la pantalla

He utilitzat l’aplicació SimpleScreenRecorder amb la següent configuració:

 • Entrada de vídeo: Enregistrar la pantalla completa – Pantalla 2: 1920×1080 en 1280 (he triat una de les dos pantalles que tinc).
 • Tassa de fotogrames: 25
 • Enregistrar cursor
 • Enregistrar àudio. Sistema: PulseAudio – Font: Àudio intern (he triat la connexió de micro de darrere del PC)
 • Fitxer: Contenidor: MP4
 • Vídeo: Còdec: H.264
 • Àudio: Còdec: Vorbis

 

Webcam

Per a que aparega en el videotutorial una finestra amb la nostra cara hem d’executar la següent ordre:

mplayer tv:// -tv driver=v4l2:width=640:height=480 -vo xv

Tinc preparat un fitxer amb les següents dos ordres per a evitar obrir el Terminal:

——

#!/bin/bash
mplayer tv:// -tv driver=v4l2:width=640:height=480 -vo xv

——

Executes el fitxer i ja tens una finestra amb la captura de la webcam en la pantalla que vols enregistrar. Es comporta com qualsevol finestra, així que la pots situar on vulgues i fer-la més gran o més menuda.

En la següent imatge es pot veure la imatge de la webcam inserida en el videotutorial. Si feu clic en la imatge podreu veure el fragment de vídeo que inclou la captura de la webcam.

Área de trabajo 1_005

Fer zoom

L’autor de la guia que he seguit proposa utilitzar un script (gnome-shell-mousewheel-zoom) per a fer zoom amb la roda del ratolí, però no he pogut instal·lar-ho. Segur que en algun moment ho aconsegueix. Si he esperat uns 5 anys per a fer el primer videotutorial, segur que en 2 anys i mig puc fer zoom. I segur que trobe la manera de utilitzar algunes altres eines que implementen les eines comercials dels sistemes operatius privatius. No tenim pressa.

Per a editar el vídeo

Per a retallar algun fragment del vídeo capturat, incloure una capçalera, … he tornat a utilitzar Kdenlive (un dels videotutorials que he preparat és per a ensenyar una aplicació d’aquest editor de vídeo no lineal). Kdenlive m’havia donat alguns problemes en versions anteriors però aquesta vegada he gaudit d’un editor molt estable.

Videotutorials

A continuació us pose un llistat dels videotutorials que he preparat en aquest mes de desembre per a ensenyar l’ús bàsic d’algunes eines d’escriptori amb l’excusa de fer una pechakucha. Hi ha un bonus track per a una aplicació web 2.0 interessant. Accepte opinions per a millorar en futurs videotutorials. Ja sabeu que al final de la entrada en un blog es pot afegir un comentari.

 

4 Responses to Fer videotutorials amb LliureX

 1. Molt interessant el tema de les Petchacuchas.

  Gràcies per fer el videotutorial, fer fi ho he entés.

  Vist al Planeta EduTicTac.

  • Daniel Turienzo Nieto says:

   L’explicació del Pechakucha és una còpia adaptada de l’explicació de Toni Solano. El vídeo està en vimeo.

   Salutacions.

 2. Pedro Miguel says:

  Moltes gràcies Daniel.
  Tot ha funcionat perfectament, excepte el shell. sembla que en Ubuntu no funciona bé, o al menys a mi, em passa també amb altres llançadors com el de CmapsTools.
  Es cert que el SimpleScreenRecorder és molt senzill i ràpid.

  • Daniel Turienzo Nieto says:

   Molt bé Pedro! M’alegre que funcione tot. Ja m’ensenyaràs algun videotutorial per a la #VLCda16 o el que siga.

   Salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *