Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Estudi 10.03 Live DVD

Mentre escric aquestes línies està a punt d’eixir del forn la nova versió d’una variant de LliureX 9.09. Aquest any l’he batejada amb el nom d’Estudi, agafant com a inspiració la distribució Ubuntu Studio destinada a la creació multimèdia. Aquest DVD servirà de material de suport per al curs de formació del professorat “Edició de vídeo amb LliureX com a recurs docent” que començarà en abril.

El forn del que ha d’eixir la distribució és un portàtil amb LliureX 9.09, al que l’he instal·lat algunes aplicacions addicionals com ara Kdenlive, i el programari que ara està preparant la imatge del DVD Live es diu Remastersys. Aquesta eina permet crear còpies de seguretat del sistema o fer distribucions que no incloguen dades personals.

La primera versió d’Estudi Live DVD es va dir Ubuntu+Kdenlive Live DVD 9.05 (un poc llarg, no?). Estava basada en Ubuntu 8.10 i va nàixer de la necessitat, com explique a continuació. Quan va començar la primera edició del curs d’edició de vídeo, que es deia “Edició de vídeo amb programari lliure”, Ubuntu va moure els dipòsits de la versió 7.10, perquè havia acabat el seu cicle de vida, i ens vam quedar sense la possibilitat d’instal·lar Kdenlive a l’aula d’informàtica. Hi havia una solució molt fàcil, que desconeixia en aquell moment, com és afegir els dipòsits de versions antigues en els ordinadors. Però no sabia que Ubuntu manté tots els paquets d’una determinada versió en old-releases. Així, que després d’investigar per la xarxa a la cerca d’alguna distribució en català que incloguera Kdenlive vaig descobrir algunes distribucions fetes amb Remastersys. Així, que vaig decidir fer la meua distribució, ho vaig provar i va funcionar. Aquesta primera versió del Live DVD amb el Kdenlive preinstal·lat va permetre donar els continguts del curs.

Aquest any, crec que em donarà temps a instal·lar Kdenlive en els clients de l’aula d’informàtica abans de que Ubuntu 8.10 canvie els seus dipòsits de lloc. Però, si la imatge funciona correctament, els participants del curs tindran un Live-DVD que els permetrà realitzar les activitats en casa amb independència del sistema operatiu que hi haja als seus equips.

Entre altres editors de vídeo no lineals, Estudi 10.03 Live DVD inclou OpenShot, que és una aplicació que haurem de seguir molt de prop. OpenShot me la va proposar sasogu en un comentari i està ben valorada en la web Muy Linux. De moment, el curs d’edició de vídeo tornarà a tenir com a editor de vídeo de referència Kdenlive, que funciona bé i no és gens complicat. A més és l’editor de vídeo de Linkat, la distribució educativa de GNU/Linux del Departament d’Educació de Catalunya.

1 thought on “Estudi 10.03 Live DVD

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *