Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Dos projectes interessants: Arduino i RepRap

Els que estem acostumats a treballar amb programari lliure sabem les dificultats que ens trobem amb determinat tipus de maquinari propietari: targetes gràfiques que no funcionen correctament, impressores amb escànner que només podem utilitzar per a imprimir, projectors que no es comuniquen correctament amb l’ordinador, pissarres digitals que no disposen de controladors per a GNU/Linux, … Front al maquinari propietari, que ens fa la vida més difícil als usuaris de programari lliure, podem trobar maquinari lliure. Arduino i RepRap són dos exemples de maquinari lliure i de fonts obertes.

En la matèria Tecnologia disposem de diverses plaques controladores, per exemple Picaxe, per a rebre informació dels diversos sensors (interruptors, polsadors, commutadors, …) dels objectes que s’han construït i encendre llums, moure motors i altres actuadors dels projectes. Mitjançant la programació del microcontrolador de la placa podem fer que la cabina d’un elevador puge quan polsem un polsador, pare de manera automàtica al pis de dalt, baixe quan polsem un altre polsador i pare automàticament en el pis de baix. Això ho fem, de manera habitual, sense cap placa controladora. S’ha de dissenyar un circuit elèctric i incloure algun relé i un munt de cables ben connectats per a que les condicions del projecte es complisquen. Si canviem les condicions el circuit elèctric es complica. Per exemple, si volem que quan la cabina arribe dalt espere 10 segons, s’encenga una llum i després baixe, a més de canviar el cablejat hem d’afegir un temporitzador. Però, si fem servir una placa controladora, canviar les condicions només suposarà canviar el programa que utilitzarà el microcontrolador. I això sempre és més ràpid que canviar cables i introduir un temporitzador.

“Arduino due in hand” per Equip Arduino

Arduino

Per a controlar el nostre elevador, podem utilitzar una placa Arduino. Es pot programar amb el llenguatge de programació Arduino, basat en Wiring (no el conec, però ho posa a la web) i podem escriure i pujar el codi al microcontrolador amb el programari Arduino. Si volem instal·lar el programari en LliureX Nemo hem de seguir les instruccions per a Ubuntu 10.04 del següent enllaç: Install Arduino on Ubuntu Linux.

Que siga un projecte de maquinari lliure implica que podem muntar-nos la placa controladora seguint les següents instruccions: Arduino Single-Sided Serial Board (version 3), que podem adaptar-la a les nostres necessitats, que podem millorar-la, que podem trobar suport a la xarxa (The Arduino Playground) i, a més, podem trobar alguns projectes derivats, com per exemple, el Projecte Scratch de citilab Cornellà. En aquest projecte han desenvolupat l’aplicació S4A per a programar Arduino amb Scratch. Si voleu aplicar aquesta idea a projectes de Tecnologia no em pregunteu a mi que encara no he començat, pregunteu a Daniel Pastor i visiteu el seu article Creando robots con Arduino y Scratch en Desaprendiendo de TIC.

Deixem Arduino amb una nota de Massimo Banzi de l’equip Arduino, per si preferim comprar la placa a fer-la.

Fem èmfasi en el fet que les plaques es fan a Itàlia perquè en aquest món globalitzat, rebre el preu més baix possible per als productes de vegades es tradueix en salaris baixos i en les condicions laborals de les persones que les fabriquen, almenys sap que qui va fer la seua placa va ser pagat raonablement i va treballar en un ambient segur. (Això, òbviament, s’aplica només a les plaques de la marca “Made in Italy”).

RepRap

El projecte RepRap també és un projecte lliure i de fonts obertes. Havia sentit parlar d’ell o un altre similar en octubre a la conferència “Anizeto Calzeta y la Tecnología” de Guillermo Fesser. A la web del projecte diuen que es la primera màquina auto-replicant. Però en realitat és una impressora 3D que permet replicar les peces de plàstic que la formen, a més d’altres peces que vulgam obtenir. Però, de moment, no pot imprimir les femelles i varetes roscades que utilitza. I dic, de moment, perquè és un projecte ambiciós:

Prenent com una analogia la Teoria de l’Evolució de Darwin, la comunitat que treballa al voltant del projecte pot millorar els dissenys actuals permetent que la màquina evolucione amb el temps, d’una manera fins i tot més ràpida que els animals a la Natura.

(traduït de http://reprap.org/wiki/RepRap/es)

I parlant de Teoria de l’Evolució fan un homenatge a Wallace, a qui dediquen un model d’aquesta impressora 3D. A un altre model d’impressora li han posat el nom de Mendel. Suposem que seguint la línia de la selecció natural a l’herència dels caràcters d’una generació a l’altra, el pròxim model d’impressora que aparega per la incorporació de les millores de la comunitat el dedicaran a Watson o a Crick. Parlant de selecció natural, algun creacionista utilitzarà aquesta impressora mai?

Per finalitzar l’article, un vídeo en el que podem comprovar com s’imprimeix una peça de plàstic.

4 thoughts on “Dos projectes interessants: Arduino i RepRap

 1. dapaspei says:

  Gràcies per la menció Dani, però lamentablement el projecte el vam començar quan quedaven 2 setmanes per a finalitzar el curs escolar i tot i que li’l vaig deixar la placa durant tot l’estiu a una alumna per a que intentara fer alguna cosa, no vam conseguir fer res “efectiu” i real 🙁

  En aquest curs, vull intentar que algun alumne més ho intente o parlar amb el professor de Tecnologia del meu centre a vore si s’anima.

  Gràcies un altra volta i ànims!! 😀

  Respon
  1. Daniel Turienzo says:

   De res, Dani, tinc el teu projecte d’Scratch i Arduino marcat per a desenvolupar-lo. Aquest any tinc un alumne de tercer que crec que podria portar endavant el control d’un elevador o una plataforma salvaescales mitjançant una placa controladora. En primer es va descarregar el Google SketchUp en casa i em va portar diversos projectes fets per ell. Interés no li falta.

   Ja et contaré si compre una placa i la utilitzem.

   Salutacions.

   Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *