Warning: include(/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 72

Warning: include(): Failed opening '/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php73/pear') in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 72

Warning: include_once(/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 92

Warning: include_once(): Failed opening '/home/ojkupzky/public_html/quinboigproposit/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php73/pear') in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 92
Quin boig propòsit | Donacions: una altra manera de col·laborar amb el programari lliure
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Donacions: una altra manera de col·laborar amb el programari lliure

Dins del programari lliure, centrarem l’article en els editors de vídeo, aplicacions que ens permet fer una edició de vídeo digital mitjançant l’ús de l’ordinador. Hi ha diverses opcions per a editar vídeo amb l’ordinador, però podem destacar-ne tres:

1. Quan adquirim una càmera de vídeo digital, aquesta inclou normalment un DVD amb alguna aplicació d’edició de vídeo. Si és compatible amb el nostre sistema operatiu, la instal·lem i podem començar a editar sense fer cap despesa.

2. Si no disposem del DVD anterior, podem adquirir una aplicació d’edició de vídeo. Els preus van dels 5 euros de la més econòmica als 78 euros de la aplicació més cara de les que conec. Això si, haurem de treballar amb un dels dos sistemes operatius privatius que hi ha al mercat.

3. Podem fer servir programari lliure per a editar vídeo. Els editors de vídeo lliures que conec i amb els que he treballat, a més de lliures són gratuïts. Encara que es poden distribuir en format comercial [1]. En aquest cas, pel que fa a l’edició de vídeo digital, la majoria del programari lliure no es pot instal·lar en sistemes operatius privatius.

Si parlem de diners, de les tres opcions que hem proposat, les més favorables per a la nostra economia domèstica són la primera i la tercera. Però, en el cas del programari lliure, a més de gaudir de la gratuïtat podem col·laborar amb la comunitat que porta el projecte endavant. Es pot col·laborar de diverses maneres, la primera d’elles és utilitzar-lo, que per a això l’han desenvolupat. Però en aquest article estem parlant de diners, així que la resta de maneres de col·laborar les deixarem per a un altre moment.

La manera de col·laborar econòmicament amb un projecte de programari lliure és mitjançant la donació. Hi ha gent que ho fa. Podem pegar una ullada a dos pàgines web: donacions al projecte OpenShot (per mesos) i donacions per al projecte Kdenlive (mitjançant una campanya).

Per què hem de fer una donació a un projecte de programari lliure? La resposta a aquesta pregunta la podem trobar en la pàgina de donacions d’OpenShot:

El nostre projecte està basat al 100% en el voluntariat, i per tant té fons molt petits per a coses com ara servidors, treball legal, despeses generals dels projectes, viatges i altres despeses relacionades a l’execució d’una organització internacional de codi obert del projecte. Si t’agrada utilitzar OpenShot, i vols que el projecte continue millorant, creixent i expandint-se, les teues donacions són fonamentals per ajudar-nos a aconseguir aquestes metes.

(traducció lliure de l’anglés)

Al cap i a la fi, el que fem amb els diners és una decisió personal. Si adquirim una llicència d’un programari privatiu és perquè tenim la creença que és just pagar per un determinat producte comercial. Si adquirim un determinat dispositiu electrònic, blanc i tàctil, és perquè tenim la creença de que eixe objecte ens serà útil, o ens farà feliços (segons la publicitat). Si decidim fer una donació a un determinat projecte de programari lliure és perquè tenim la creença de que eixe programa que utilitzem continuarà i fins i tot millorarà.

[1] Vendre programari lliure en http://www.gnu.org

Actualitzat l’1 de maig de 2012:

Si voleu saber per a que volen utilitzar els diners de la campanya els desenvolupadors de l’editor de vídeo Kdenlive, podeu llegir el següent article: “Kdenlive vol posar-se al dia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *