Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Cultura lliure, programari lliure, coneixement lliure… i música lliure

No sóc un expert (en realitat no sóc un expert en res) en el tema de la cultura lliure, però últimament he estat llegint i tinc algunes idees desordenades que aportar i alguns enllaços per a continuar navegant.

Hi ha en un avantprojecte de llei estatal sobre economia sostenible que arreplega en una disposició final (això que ningú llegeix i que m’ha costat trobar) la creació d’una comissió dins del ministeri de cultura que pot prendre decisions executives per a defensar la propietat intel·lectual. No se si sabeu de que va el tema, us remet als enllaços que penjaré al final de l’article, però tinc la sensació de que hi ha alguna cosa obscura per ací.

No se quines paraules us venen al cap quan parlem d’economia sostenible. A mi em ve de seguida la cura del medi ambient. però no es veritat, si parlem d’economia parlem de que tots tenim dret a menjar lentilles, com a mínim, fins i tot els creadors propietaris de les seues obres… Be, ja he comentat que eren idees desordenades i no vull continuar en aquest sentit, però vull col·laborar amb una idea, que segur que no és de la meua propietat, però que ara mateix expressaré amb les meues paraules.

Acabe de navegar per a buscar si Francis Crick, una de les dues persones a la que se l’atribuix el descobriment de l’estructura en doble hèlix del DNA a l’any 1953, encara era viva. Dons no, algú a la Vikipedia m’ha informat gratuitament que va morir a l’any 2004. Podeu trobar fàcilment qui era l’altre en la xarxa Internet, o en algun llibre de text de ciències naturals o de biologia que encara quede per casa.

Però a més de Francis Crick i James Watson va haver-hi més gent que va contribuir a arribar a la descripció de l’estructura de la macromolècula que porta la informació genètica (Rosalind Franklin, Maurice Wilkings, … i molts altres investigadors) publicada en la prestigiosa revista Nature (Watson JD, Crick FHC. A structure for deoxyribose nucleic acid. Nature 1953 ; 171 : 737-8.).

La idea és la següent, com que el descobriment del Francis Crick i James Watson va suposar una revolució científica que va permetre un avenç en genètica, biologia molecular i bioquímica, no haurien d’haver ingressat diners per l’ús de tots els medicaments que s’han desenvolupat i altres aplicacions beneficioses basades en les seues investigacions?

Senyor Crick, no demane res més, que s’ha basat en les investigacions prèvies i paral·leles de companys. Ala, va tenir reconeixement i va tenir el privilegi de treballar en els laboratoris més importants a jornada laboral completa en els temes que vosté volia, va tenir prou, no? Total el coneixement és lliure.

Anem a un altre cas, un interprete  (no diré noms perquè si dic David Bisbal igual em tanquen la pàgina, i tan sols és un exemple per a llançar una altra idea), es fa famós gràcies a reproduir cançons d’altres músics en televisió. Arriba el moment de llançar LPs propis i entra en el negoci de la música. I una part del que he pagat pel reproductor de DVD del meu ordinador s’en va al seu compte corrent via canon… sense preguntar-me si m’agrada o no la seua veu o manera de fer piruetes a l’escenari, i sense haver escoltat mai una cançó seua al meu ordinador!!!! La música és lliure?

És prou injust. Vull que la part de canon de qualsevol objecte tecnològic que he adquirit en els últims anys vaja als familiars de Watson i Crick, o en su defecte a qualsevol dels meus professors d’Universitat.

Recorde que només vull deixar alguns pensaments desordenats en la xarxa i acabe amb una idea positiva.

La Generalitat Valenciana, al igual que altres administracions públiques, s’ha llançat a la implantació de sistemes operatius i programari lliure en el sistema educatiu. Pareix una tonteria, però estem davant d’una revolució. Dins d’uns anys, quan l’alumnat que ha passat per aules d’informàtica amb programari lliure hagen de prendre decisions respecte a quin sistema operatiu instal·len a l’ordinador, per a crear música, per a elaborar documents, per a programar, per a allò que hagen de fer, segur que una part important d’ells es descarreguen la distribució linux més pareguda a la que han fet servir a les aules. Si jo he pres aquesta decisió només utilitzant linux dos anys, imagineu-vos el que vindrà. El programari és lliure.

Aprofite per a agrair el treball desenvolupat a tots aquells que programen aplicacions lliures, als que les tradueixen, als que ajuden a solucionar problemas, als que penjen a internet manuals, …

Alguns enllaços:

El debate sobre los derechos de autor està completamente cojo.

Carta per a la innovació, la creativitat, i l’accés al coneixement.

Copia este libro.

CulturaLliure.cat

MúsicaLliure.cat

I la meua humil aportació al coneixement lliure, que podeu descarregar, utilitzar, retallar, apegar, … encara que no ho indique expresament:

Ponència a les V Jornades “AULA I TIC. Fòrum Novadors

– Implantació de pissarres digitals a l’Institut d’Educació Secundària Montserrat Roig

– Adjunt presentació (*.odp)

Recursos educatius sobre tecnologia

– Projecte de tecnologia. Entalladora de llimes.

– Nuevas tecnologias, la pizarra digital como recurso docente.

2 thoughts on “Cultura lliure, programari lliure, coneixement lliure… i música lliure

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *