Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Continguts per a un curs a distància. eXeLearning vs MediaWiki

Ja és un clàssic escriure un article relacionat amb alguna novetat quan comence la revisió i preparació del curs d’edició de vídeo. Aquest any serà la 4a edició d’un curs a distància mitjançant la plataforma Moodle. Serà la primera vegada que farem servir Moodle 2 i, de moment, ja he trobat una millora important que s’adapta a la meua manera de treballar. L’explicaré més endavant.

Per a contextualitzar més, estic parlant d’un curs del CEFIRE que es tanca quan acaba i cap persona pot accedir als continguts fins a la següent edició. A més, el professor que elabora els materials vol compartir-los una vegada acabat el curs.

Problema amb eXeLearning

En les dues primeres edicions del curs, vaig preparar tots els continguts amb l’aplicació eXeLearning. Va aparèixer el gran problema pel que estic convençut que aquesta aplicació no serveix per a generar materials en el context que he exposat: el procés. Per a canviar una paraula en un contingut d’eXeLearning has de fer el següent:

1.- Obrir el fitxer .elp al teu ordinador amb l’aplicació eXeLearning. Per exemple, concepte.elp.

2.- Modificar el contingut.

3.- Guardar el fitxer: concepte.elp (modificat)

4.- Exportar el fitxer .elp a un contingut IMS en format .zip per a pujar a Moodle: concepte.zip (modificat). Per a això continuem fem servir eXeLearning.

5.- Esborrar el fitxer original en Moodle: concepte.zip

6.- Pujar a Moodle el fitxer modificat, el .zip, no el fitxer .elp!! concepte.zip (modificat) cap a la plataforma… a veure quan li costa pujar… si és que no hauria d’haver posat tantes imatges…

7.- Incloure el contingut IMS en el curs de Moodle i desplegar-lo. concepte.zip (modificat) preparat i llest per a consumir.

Fitxer d'eXeLearning incrustat en Moodle 2

No sembla massa passos, no? Però això s’ha de fer tots els anys. I, què fem quan acaba el curs? Si no volem compartir el material cap problema. Si el volem compartir hem d’exportar el curs a format pàgina web i fer un CD amb els continguts del curs en format .html. També ho podem pujar a algun servidor en eixe mateix format. Però si modifiques alguna paraula amb l’eXeLearning has de tornar a pujar-lo.

I si retallem el camí de difusió dels materials i, a més, fem més senzilla la revisió de continguts?

Millora amb Moodle 2 i MediaWiki

La solució la tenim amb el programari MediaWiki i la possibilitat d’incrustar URL en Moodle 2. MediaWiki és l’aplicació amb la que es fa la Vikipedia, l’enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar (la mateixa que els venedors d’enciclopèdies virtuals de l’editorial Planeta i d’altres desprestigien per a vendre la seua als centres educatius).

Vaig començar a utilitzar MediaWiki amb els Wikimanuals de la Comunitat Edutictac. I vaig aprofitar el canvi d’editor de vídeo del curs passat per a fer els manuals en Wikimanuals. En eixa tercera edició la plataforma del curs era moodle 1.9 i vaig posar enllaços a les entrades del Wikimanuals. Ara, amb moodle 2 podem incrustar els continguts de les entrades en la plataforma, que sempre queda millor que enllaçar-los.

Entrada de Wikimanuals incrustada en Moodle 2

Incrustar una entrada de MediaWiki en Moodle 2

Això donaria per a fer un curt manual en Wikimanuals. De moment, una imatge.

Incrustar una entrada de Wikimanuals en Moodle 2

Altres articles relacionats amb la preparació del curs d’edició de vídeo:

Tutorials i videotutorials (17 d’abril de 2010)

Formació dels docents en programari lliure i amb materials lliures (23 de març de 2011)

4 thoughts on “Continguts per a un curs a distància. eXeLearning vs MediaWiki

 1. José Miguel Andonegi Martínez says:

  Hola Daniel:

  No creo que se puedan comparar eXeLearning y MediaWiki como herramientas equivalentes. El primero es una aplicación desktop para preparar contenidos de manera individual y publicarlos en diferentes formatos. Las wikis están pensadas para trabajar en equipo y online.

  Lo bueno es que eXeLearning está siendo mejorado por diferentes instituciones y está previsto que funcione online. Creo que sería muy interesante poder exportar/importar desde eXe a MediaWiki. De ese modo, sería posible:

  · Preparar una primera versión de los materiales en eXe.
  · Compartirla y mejorarla en MediaWiki.
  · En cualquier momento poder extraer el material de una wiki de propósito general y hacer adaptaciones particulares para un curso mediante eXe.

  Creo que lo importante es sumar esfuerzos y aprovechar lo mejor de cada entorno de desarrollo. Esta es la forja de eXeLearning, donde podréis daros de alta y participar en los foros:

  http://forja.cenatic.es/projects/iteexe

  ¿Ves interesante la creación de utilidades de exportación/importación para conectar eXeLearning y MediaWiki?

  Respon
  1. Daniel Turienzo says:

   Hola José Miguel,

   Completamente de acuerdo en que eXeLearning y MediaWiki no son herramientas equivalentes. En el artículo comparo la forma de preparar contenidos para un curso en Moodle con las dos herramientas basándome en mi experiencia.

   La combinación Moodle 2 y MediaWiki es la opción que mejor se adapta a mi manera de trabajar. Con Moodle 1.9 no había posibilidad de incrustar una página web. Ahora que la nueva versión de Moodle lo permite y dispongo de un espacio construido sobre MediaWiki (wikimanuals: http://wikimanuals.edutictac.es/) ahorro bastantes horas de trabajo saltándome los pasos que tendría que hacer con eXeLearning.

   Me alegro de que el proyecto eXeLearning continue vivo y lo vayais mejorando.

   Gracias por el comentario.

   A la pregunta sobre las utilidades de exportación/importación para conectar eXeLearning y MediaWiki no se que contestar.

   Respon
 2. Tàfol Nebot (@tafol) says:

  Hola, Daniel. Molt interessant aquesta entrada. Per a mi especialment ja que, com tu, també he impartit un curs en línia a través de Moodle i , els materials, tenen llicència CC. El problema és que no tinc molt clar on penjar-los. Blogger no em pareix el lloc adequat. El Moodle del meu institut (on hi ha mitja part del curs) crec que és un lloc molt “local” per compartir material, així que estic pensant en penjar-lo en altre lloc, ja que no tinc cap servici de hosting personal, com altres companys.
  El cas és que com el meu curs també està relacionat amb les TIC, havia pensat en wikimanuals. Saps si amb Moodle 1.9 també es podria incrustar una altra web? supose que se podrà fer editant l’html i creant un marc dins de la pàgina.
  Gràcies per compartir les teues impressions que es donen idees a tots i ganes de seguir millorant.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *