Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Consulta prèvia del curs “creació i edició de vídeo amb LliureX i ferramentes web com a recurs docent”

Ja fa 8 anys que vaig fer el primer curs d’edició de vídeo amb LliureX i quan s’inicia aquesta acció formativa continue fent les mateixes preguntes. Aquest any, uns 12 anys després de la primera versió de LliureX, els resultats de la primera pregunta han canviat prou respecte a la consulta més antiga que tinc documentada.

Abans de fer una simple comparativa entre les dades de 2011 i les de 2017 he de dir que el curs ha anat evolucionant molt des de la primera edició. Aquest any, igual que en l’edició anterior, l’edició de vídeo està oberta a l’ús de qualsevol editor disponible. Aquest potser lliure o privatiu. Entre els privatius es pot triar un editor instal·lat a l’ordinador o en línia. L’important no és l’eina, sinó l’ús que es faça d’aquesta. Entre el programari lliure es pot triar Openshot, editor de vídeo per defecte en LliureX, o Kdenlive, disponible en els repositoris de la distribució educativa valenciana. L’única limitació és que el tutor del curs, per raons obvies, només pot donar suport a qualsevol dubte que aparega en l’ús dels dos editors lliures i de les ferramentes web. Així i tot, la gran majoria de participants utilitzarà Openshot o Kdenlive, ja que són els editors amb els que es treballarà a l’aula. I que millor que el professor sàpiga utilitzar un d’eixos editors per a poder solucionar qualsevol dubte dels estudiants i que siguen els alumnes els que realitzen les produccions escolars en un dels ordinadors del centre.

Després d’aquesta introducció anem a fer un breu anàlisi dels resultats de la consulta prèvia.

Nota: Disculpeu la baixa qualitat de les imatges. De manera misteriosa s’han canviat els paràmetres de qualitat d’imatge de Shutter, la ferramenta que utilitze per a fer captures de pantalla. (1)

Si llevem la meua resposta, necessària per a poder mostrar aquesta gràfica de manera anònima, un 55% dels participants del curs que han contestat la pregunta utilitzen de manera habitual LliureX o algun altre sistema operatiu GNU/Linux. Fa 6 anys el resultat va ser un 25% d’usuaris habituals de GNU/Linux. L’evolució és lenta, però sembla que hi ha un progrés. També podem comprovar que dels docents participants en l’enquesta només un 10% no ha utilitzat mai LliureX o una altra distribució lliure. El resultat hauria de ser un 0%, ja que tots els equips que envia la Conselleria d’Educació des de fa molts anys per a secundària i batxillerat tenen LliureX. Potser l’explicació a aquest 10% és que hi ha dos professors de Formació Professional o que treballen en algun dels centres educatius que paguen més de 1.000€ a l’any en llicencies de Windows. Aquesta dada no la tinc per què no ho he preguntat. (2) Així i tot, si comparem el resultat amb les dades de 2011 (35%) i 2012 (27%) podem comprovar que hi ha una evolució positiva en aquesta part de la gràfica.

Actualització (2): Després de descobrir que els dos docents que mai han utilitzat LliureX són de col·legis concertats l’anàlisi que s’havia fet no és del tot correcta. La Conselleria d’Educació no envia equips informàtics als centres privats mantinguts amb fons públics. Per aquest motiu he d’eliminar les dos conclusions que havia llançat. En tot cas, deixe les explicacions visibles i serien vàlides per a la segona barra, el 35% de participants en el curs que han utilitzat LliureX alguna vegada. Això si que no ho vaig a investigar.

Respecte a la segona pregunta, l’únic objectiu és mostrar la diversitat d’aplicacions que hi ha per a editar vídeo. No hi ha cap anàlisi que fer perquè hi ha dos preguntes i no sabem que ha volgut dir cada u dels enquestats al seleccionar un dels editors. Evidentment he de reformular la pregunta si vull extraure alguna conclusió. Així i tot, ací teniu el resultat.

Com és habitual en aquest blog m’acomiade amb un audiovisual. I que millor que deixar-vos ací penjat un vídeo XXL realitzat pels alumnes de Xavi Pascual en el que han utilitzat la tècnica del Stop-motion per a il·lustrar la creació d’audiovisuals com a recurs docent.

 

Actualitzat el 25 de febrer de 2017:

(1) Substitució dels gràfics per uns altres amb major qualitat d’imatge.

(2) He descobert que els dos docents que mai han utilitzat LliureX són d’un col·legi concertat, així que les conclusions del resultat de la consulta han canviat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *