Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/quinboigproposit.edutictac.es/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Tot tipus de vidre?

Hui he anat al carrer a desfer-me del reciclatge i m’he trobat aquesta barbaritat. No és la primera volta que vec tubs fluorecents dins del contenidor verd de vidre, així que ha sigut inevitable pujar a casa a per la càmera de fotos per a retratar aquesta imatge i donar-li publicitat en aquest espai.

Anem per parts a veure si podem entendre que significa això de reciclar, o millor dit, separar (que és el procés que realitzem en els nostres hogars) i veiem el problema que provoca la imatge de dalt.

Des de fa uns anys, uns 25?, els ajuntaments de grans ciutats van començar a instal·lar contenidors de vidre prop dels establiments d’hosteleria (bars, restaurants,…) per a que aquests separaren el vidre no retornable de la resta de fem. I van posar molts, perquè els nostres carrers estan plens d’aquest tipus de locals. En aquella època, jo i els meus amics encara portavem ampolles retornables a la bodega de baix de casa per a que ens donara a canvi algunes pesetes, però la instal·lació d’aquests dipòsits damunt de les voreres va acabar amb el nostre negoci.

Hui en dia estem acostumats a veure contenidors de vidre, d’envasos (el groc) i de paper i cartó (el blau) als carrers.

NOTA (Per si algun alumne/a del meu centre llig aquesta entrada): El contenidor verd amb rodes que tenim a l’entrada per a separar el paper i cartó del centre és provisional fins que l’ajuntament o l’empresa concesionaria del servei de neteja de la ciutat s’atrevisca a entrar en el segre XXI i instal·le un contenidor blau prop de la porta principal. De moment, heu de memoritzar que el color blau és per a paper i cartó, encara que la vostra experiència us indique el contrari. Paciència, segur que podeu viure amb eixa contradicció.

És evident que, això de separar serà important, ja que s’ocupen places d’aparcament amb els contenidors que acullen allò que hem separat. Si, hui en dia ningú discutirà la importància de separar tots aquells objectes i envasos susceptibles de ser reciclats, i per això  cada u de nosaltres va ocupant lloc a la cuina amb ampolles de vidre, periòdics, envasos de plàstic, tetrabricks, … fins que trobem un moment per a baixar-los i depositar-los en els contenidors corresponents (Alguns mai troben eixe moment i tot s’acumula en la galeria que esdevé un ecosistema amb vida propia. Consell: mai separeu tetrabricks de llet si penseu tardar en baixar el reciclatge).

Fins ací estem d’acord, no? Tinc tubs fluorescents i se que s’han de separar de la resta del fem, perquè algú m’ho ha dit o va apareixer en un telediari o vaig llegir-lo en premsa. A més, podem afegir que el motiu principal és perquè contenen en el seu interior mercuri (metall tòxic), que s’ha d’evitar que arribe a un verteder i acabe alliberant-se al medi ambient de manera incontrolada.

Ara, on hem adquirit la informació de que un tub fluorescent es pot classificar en la categoria de “Tot tipus de vidre”?, en una revista del cor? Què volem que faça l’empresa “Camacho Recycling” (és l’empresa que s’encarrega del reciclatge del vidre introduit al contenidor de la foto) amb eixe tub?, ampolles de cava al mercuri?, ampolles de cervesa fluorescent?,… Potser les persones que depositen tubs fluorescents farcits de mercuri en els iglús verds volen que l’empresa que gestiona vidre envie a un operari al punt net amb eixos dos tubs fluorescents.

Segurament la solució al problema de la imatge que encapçala l’article siga que depositem els tubs fluorescents en la tenda on comprem el tub nou o, si no es fan càrrec, acostar-nos a un punt net on segur que l’acolliran de bon gust. O trencar-lo, alliberar el mercuri en la nostra casa i posar el vidre i el metall d’allò que era un tub en el fem comú. Així no caldrà que puje a casa a per la càmera de fotos.

Per a ampliar coneixements sobre il·luminació:

La bombilla efímera

La bombilla efímera (2)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *